~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" συντάκτες: Αγαθή Γρίβα-Αλεξοπούλου, Πάνος Αϊβαλής, Πόπη Βερνάρδου, Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Buchhandel Bowker Electre Informazioni Editoriali Micronet Nielsen Book Data

~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~

yfos

yfos
"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν' ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ο ποιητής Ηλίας Σιμόπουλος υποψήφιος για το φετινό Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από το Καστανοχώρι Μεγαλοπόλεως προτάθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών

Ο ποιητής Ηλίας Σιμόπουλος τιμήθηκε ομόφωνα 
από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης


"Εδώ, σ’ αυτά τα χώματα γεννήθηκα / Ανάμεσα σε πέτρες και σε δάκρυα / ολοκλήρωσα το έργο μου. / Πλούσια φυτρώνανε τα στάχυα στους αγρούς / έσφυζε η ζωή και τα δρεπάνια τα τσαπιά / βιολιά και φλάουτα. / Τώρα το όμορφο χωριό λίκνο νεκρών / Ομως αγέραστη η καρδιά / σα βάρκα του Οδυσσέα λάμνει ακάθεκτη / και η μοναξιά εξαφανίζεται / ανάμεσα σε φλόγες της μνήμης".


...νέα ποιητική συλλογή του Μεγαλοπολίτη Ηλία Σιμόπουλου «Ράθυμες ώρες» μόλις, κυκλοφόρησε στη Μεγαλόπολη από τις αρκαδικές εκδόσεις «Επιλογή»
Το βιβλίο διατίθεται από το βιβλιοπωλείο «Επιλογή» τηλ 27910 25007 στη Μεγαλόπολη, καθώς και από βιβλιοπωλεία της Τρίπολης και της Αθήνας.


-



Ο συμπατριώτης μας ποιητής κ. Ηλίας Σιμόπουλος επιφανής λόγιος της εποχής μας από το Καστανοχώρι Μεγαλοπόλεως προτάθηκε από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών ως υποψήφιος για το φετινό Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας με συνυποψήφιο τον ακαδημαικό συγγραφέα και ποιητή Ιάκωβο Καμπανέλη.
Ο Ηλίας Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1913 στο Καστανοχώρι Μεγαλοπόλεως όπου έλαβε την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών βίωσε στα φοιτητικά του χρόνια όλους τους αγώνες για την κατοχύρωση των Δημοκρατικών Θεσμών της πατρίδας μας. Πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση.
Στο χώρο των Γραμμάτων εμφανίστηκε επίσημα το 1946, όταν κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική του συλλογή. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 20  ποιητικές συλλογές πολυάριθμες μελέτες και ποιητικές ανθολογίες. Πολλά από τα ποιήματά του έχουν κυκλοφορήσει σε πολλές Ευρωπαικές χώρες, ενώ αρκετά απ’ αυτά έχουν δημοσιευτεί σε ξένα περιοδικά.
Ο Ηλίας Σιμόπουλος υπηρέτησε πάνω από 50 χρόνια τα Ελληνικά Γράμματα, έγινε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και τιμήθηκε με τη θέση του Γενικού Γραμματέα, του Αντιπροέδρου και του Προέδρου μέχρι το 1989, οπότε και αποσύρθηκε. Αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για τα Ελληνικά Γράμματα και το τόπο μας. Το ανεκτίμητο ποιητικό του έργο μας καθηλώνει με τη γνώση της γλώσσας, την ενδελεχή μελέτη των στίχων και την καθαρότητα των ματιών της ψυχής του. Στους στίχους των ποιημάτων του βλέπουμε να τραγουδά πάντα μια από τις αγνότερες ποιητικές φωνές που συνθέτουν το χαρακτήρα ενός ποιητή με ήθος και αρετή, ο οποίος εμφορείται από υψηλά ιδανικά.
Είναι, λοιπόν, μεγάλη η τιμή που έγινε στον συμπατριώτη μας τροβαδούρο των απλών ανθρώπων του λαού μας που τους διακρίνει ο ηρωισμός της καθημερινότητας και αυτή η τιμή αντανακλά σε όλους μας και ιδιαίτερα στην πατρίδα του την Αρκαδία, για το εκλεκτό τέκνο της.
Επομένως είναι φυσικό το Καστανοχώρι και η Μεγαλόπολη να σεμνύνονται ιδιαίτερα για τον υποψήφιο  του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας συμπατριώτη μας και για ένα πρόσθετο λόγο, αφού μέσα από τη ποίησή του υμνεί αφενός μεν τη πατρώα γη αφετέρου δε το θεσμό της Αναβίωσης των Λυκαίων Αγώνων στο Λύκαιο Όρος.
Ο Ηλίας Σιμόπουλος έχει τιμηθεί πολλές φορές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για το έργο του. Έχει τιμηθεί και από τον Δήμο Μεγαλόπολης.

Η υποψηφιότητα του για την κορυφαία αυτή διάκριση που γίνεται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι κυρίως τιμή και δικαίωση για τον ίδιο στα 98 του χρόνια.

Για όλα τα παραπάνω ΟΜΟΦΩΝΑ το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης αποφασίζει τις ακόλουθες τιμές :
1. Να εκφράσει τα Θερμά  Συγχαρητήρια το Σώμα στο Μεγάλο Συμπατριώτη μας Λογοτέχνη για την όλη προσφορά του.
2. Να τιμηθεί από το Δήμο Μεγαλόπολης σε μελλοντική εκδήλωση ανάλογης εμβέλειας με το βεληνεκές του έργου του.
3. Να επιδοθεί το ΨΗΦΙΣΜΑ στον τιμώμενο.
4. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στο τοπικό και Αθηναικό τύπο.

Μεγαλόπολη 28-1-2011

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης
          Τάσος Κάβουρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειδήσεις