~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" συντάκτες: Αγαθή Γρίβα-Αλεξοπούλου, Πάνος Αϊβαλής, Πόπη Βερνάρδου, Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Buchhandel Bowker Electre Informazioni Editoriali Micronet Nielsen Book Data

~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~

yfos

yfos
"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν' ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Έφυγε ο ποιητής Κώστας Π. Πανόπουλος από το Λεβίδι

Καλό σου ταξίδι αγαπητέ φίλε και εκλεκτέ συμπατριώτη μας Κώστα Πανόπουλε...

 Κώστας Π. Πανόπουλος 





Ο Κώστας Π. Πανόπουλος καταγόμενος από το Πράσινο της Γορτυνίας, γεννήθηκε στο Λεβίδι Αρκαδίας, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και αργότερα συνέχισε σπουδές στη Νομική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Υπηρέτησε ως φιλόλογος καθηγητής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ως σχολικός σύμβουλος φιλολόγων στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Αρκαδίας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ποίηση και το δοκίμιο. 
Γιατί, εκτός από τις επιστημονικές του εργασίες έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές "Δειλές Ώρες" 1961, "Χρησμολογίες" 1986, "Το μυστικό του Ανταίου" 1997, "Αρκαδικά Σύμμεικτα" 2004, "Αρκαδισμός" 2004 και έχει μεταφράσει αισθητικά το "Άσμα ασμάτων" της Παλαιάς Διαθήκης. Έχει ακόμα συγγράψει σειρά από άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες των Αθηνών και της Επαρχίας. 
Υπήρξε και συνεργάτης της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" προ εικοσαετίαςΣκαλίζοντας την μνήμη μας τον θυμόμαστε να έρχεται στα γραφεία της εφημερίδας στην οδό Αριστείδου στην πλατεία Κλαυθμώνος την δεκαετία του 1990, και να συζητάμε ώρες  για την αγαπημένη μας Αρκαδία, για ποίηση αλλά και για θέματα παιδείας που τα ζούσε από μέσα ως σχολικός σύμβουλος φιλολόγων. 
Χρημάτισε διευθυντής σύνταξης του περιοδικού "Πολιτιστική Πράξη". 
Έφυγε στα 77 του χρόνια. 
Καλό σου ταξίδι αγαπητέ φίλε και εκλεκτέ συμπατριώτη μας Κώστα.

~~~~~~~~~~~~~



"Αρκαδισμός"
 Κώστας Π. Πανόπουλος

 Σελίδες: 100


Ο Αρκαδισμός περισσότερο γνωστός στην Ιστορία της Τέχνης ως “Αρκαδία” γεννήθηκε στην Ιταλία και εξακτινώθηκε σε όλη την Ευρώπη επηρεάζοντας την Τέχνη και ιδιαίτερα τη Λογοτεχνία. Είναι ένα ιδεολογικό ρεύμα φυγής από τα δεινά της αστικής κοινωνίας στη μακαρία ζωή των ποιμένων της Αρκαδίας. Είναι μια ιδανική πολιτεία που συνέλαβαν οι Αρκαδικοί ποιητές, ένας τόπος εφησυχασμού και αναζήτησης μιας ήρεμης ζωής αδιάφορο αν αναζητούσαν έναν κόσμο εξωπραγματικό, έναν κόσμο ουτοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειδήσεις