~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" συντάκτες: Αγαθή Γρίβα-Αλεξοπούλου, Πάνος Αϊβαλής, Πόπη Βερνάρδου, Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Buchhandel Bowker Electre Informazioni Editoriali Micronet Nielsen Book Data

~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~

yfos

yfos
"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν' ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών

Θανάσης Βαλτινός: Έγνοια μου η Γλώσσα και η Ιστορία


Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου*

Ο σημαντικός σύγχρονος συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός από την 1η Ιανουαρίου έχει αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι ευτυχής συγκυρία το ότι η ετήσια θητεία του συμπίπτει με την επέτειο των 90 ετών από την ίδρυση της Ακαδημίας. Φέτος, με πρόεδρο τον κ. Βαλτινό, το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας μας ελπίζεται ότι θα ανοιχθεί περισσότερο στους πολίτες και θα πραγματοποιήσει το πρώτο βήμα προς μια πιο αισθητή παρουσία του στα επιστημονικά και πολιτισμικά δρώμενα της χώρας μας.
Κατά την τελετή αναλήψεως των καθηκόντων του, στις 12 τρέχοντος μηνός, ο κ. Θαν. Βαλτινός μίλησε από καρδιάς και με πόνο για την πνευματική κρίση που διέρχεται η χώρα μας. Ορθώς τη θεωρεί σοβαρότερη της οικονομικής. Η οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς να αφήσει ανήκεστες βλάβες στην ψυχή του λαού μας. Η πνευματική μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ιδιοπροσωπίας μας.
Δύο στοιχεία της ψυχής μας, κατά τον κ. Βαλτινό, δέχονται αλλεπάλληλα πλήγματα τα τελευταία χρόνια. Είναι η γλώσσα και η ιστορία μας. Έγνοια του η επιβίωση της γλώσσας μας. Όπλο άμυνας για τη σωτηρία της η διατήρηση της ιστορίας μας, της συνέχειας μας.
Στην ίσως πιο επίσημη στιγμή της ζωής του, στην ομιλία του ως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Βαλτινός αποκάλυψε το πόσο δεμένος είναι με την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Καστρί της Κυνουρίας. Όχι μόνο με τα άψυχα, κυρίως με τα έμψυχα. Η φωνή του έσπασε και τα μάτια του υγράνθηκαν όταν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη γιαγιά του Μάρθα, στη μητέρα του Σταυρούλα και στους αγραμμάτους παπάδες του χωριού του. Όλοι του έμαθαν τι σημαίνει ελληνική ψυχή και πόσο αξίζει η ελληνική γλώσσα. «Είμαι ένας εμπειροτέχνης της γλώσσας», είπε εξομολογούμενος στο ακροατήριό του, και συνέχισε πως αν και δουλεύει τη γλώσσα επί δεκαετίες ποτέ δεν ξεχνά ότι στη δουλειά του βοηθήθηκε από τα όσα του έμαθαν τα αγαπημένα του πρόσωπα στο χωριό του: τα δημοτικά τραγούδια, τα παραμύθια, τα εκκλησιαστικά κείμενα, τα μοιρολόγια.
Καθυστερημένος στην τελετή αναλήψεως των καθηκόντων του νέου Προέδρου της Ακαδημίας προσήλθε ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Για τα μέλη της πρόσφατα σε συνέντευξή του (ΒΗΜΑ, 10/1/2016) ο κ. Βαλτινός είπε: «Φοβάμαι για πράγματα ανήκεστα, για πράγματα που θα είναι μοιραία ενδεχομένως. Οι άνθρωποι που κυβερνάνε δεν έχουν μια αίσθηση ιστορικότητας... Είναι δέσμιοι της νοοτροπίας τους, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η ζωή έχει ποικιλομορφία και απρόοπτα, έχει και εξάρσεις και εκπλήξεις, δεν μπαίνει σε καλούπια». Η παρουσία του κ. Λιάκου σε πολύ υπεύθυνη θέση για την πορεία της εκπαίδευσης δικαιολογεί τους φόβους του κ. Βαλτινού.
_________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειδήσεις