~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" συντάκτες: Αγαθή Γρίβα-Αλεξοπούλου, Πάνος Αϊβαλής, Πόπη Βερνάρδου, Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Buchhandel Bowker Electre Informazioni Editoriali Micronet Nielsen Book Data

~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~

yfos

yfos
"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν' ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Στυλιανού Γ. Παπαδόπουλου με τίτλο "ΑΓΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ" από τις εκδόσεις Ουρανός

  ΝΕΕΣ  ΕΚΔΟΣΕΙΣ  

"ΑΓΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ"
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ  Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σελίδες : 192
Εκδότης: ΟΥΡΑΝΟΣ,  Αθήνα 2014

Από τη σύντομη διερεύνηση του βίου και της δράσεως του αγίου Μακάριου Κορίνθου, του Νοταρά, προκύπτει ότι ο ιερός αυτός άνδρας, καταγόμενος από οικογένεια πανίσχυρη, διαθέτοντας ευρεία παιδεία και πολλά φυσικά και πνευματικά χαρίσματα, έγινε:
ασκητής,
δάσκαλος στην Κόρινθο,
επίσκοπος δημιουργικός,
επαναστάτης κατά των Τούρκων,
μελετητής κι εφαρμοστής των θεωρητικών και πρακτικών νηπτικών κειμένων, συγκροτητής της Φιλοκαλίας,
Γενάρχης του όλου Φιλοκαλισμού,
συντάκτης, θεωρητής κι εκδότης φιλοκαλικοθεολογικών έργων,
αλείπτης νεομαρτύρων,
συλλογέας και συντάκτης νεομαρτυρίων και
μεγάλος ασκητής με θεοπτικές εμπειρίες και χάρισμα θεοσημιών.

~~~~~~~~~~~

Ο Aκαδημαϊκός διδάσκαλος Στυλιανός Γ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε στις Αρχαίες Κλεωνές της Κορινθίας το 1933. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρολογία και Βυζαντινολογία στη Σορβόνη (Παρίσι), Βυζαντινή Θεολογία και Φιλολογία και Ιστορία της Φιλοσοφίας στο Μόναχο. 
Στη Θεολογική Σχολή Αθηνών έγινε αριστούχος Διδάκτορας (1967), Υφηγητής και Καθηγητής (1972) της έδρας της Πατρολογίας και της Πατερικής Θεολογίας. Δίδαξε επίσης και σε άλλα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 
Η Πατρολογική θεολογική του παραγωγή εκτείνεται σε όλη την ιστορική ζωή της Εκκλησίας. Εξέδωσε πολλές μελέτες και μονογραφίες για τη Σχολαστική Θεολογία στο Βυζάντιο, για τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας Μ. Αθανάσιο, Μ. Βασίλειο, Γρηγόριο Θεολόγο, Ιωάννη Χρυσόστομο, Κύριλλο Αλεξανδρείας και Μακάριο Κορίνθου. Οι αφηγηματικές του βιογραφίες είναι γραμμένες με ακρίβεια και σεβασμό στις πηγές και στο ιερό πρόσωπο των βιογραφουμένων. 
Εκπόνησε τρεις τόμους Πατρολογίας και Επιτομή, με νέα μέθοδο συγγραφής των εγχειριδίων, μεταθέτοντας το κέντρο βάρους της έρευνας στην αποτίμηση της θεολογίας εκάστου Πατρός. 
Ασχολήθηκε σε μελέτες του με τον Μοναχισμό και με Αγιολογικά θέματα, όπου και η σημαντική συνεισφορά του στο θέμα της Διακήρυξης της Αγιότητος των Αγίων της Εκκλησίας. 
Προσέγγισε σε άλλα έργα του θεολογικοφιλοσοφικά θέματα και σύγχρονα προβλήματα, όπως ερμηνεύονται από τον αγιοπατερικό λόγο. Συνέλεξε, ακόμα, υλικό και συνέγραψε βίους Αγίων των ημερών μας. Ανέλαβε επίσης την ευθύνη της έκδοσης συλλογικών τόμων πρακτικών συνεδρίων. 
Συμμετείχε σε διορθόδοξα και διαχριστιανικά συνέδρια και διαλόγους ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Διοργάνωσε ο ίδιος μεγάλα επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και κλήθηκε για διαλέξεις σε πολλές θεολογικές έδρες Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. 
Ως Ομότιμος Καθηγητής συνέχισε να διακονεί την Πατερική Θεολογία συγγράφοντας και κηρύττοντας τον Θείο Λόγο. 
Εκοιμήθη στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου 2012 με το μοναχικό όνομα Γεράσιμος και αναπαύεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειδήσεις