~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" συντάκτες: Αγαθή Γρίβα-Αλεξοπούλου, Πάνος Αϊβαλής, Πόπη Βερνάρδου, Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Buchhandel Bowker Electre Informazioni Editoriali Micronet Nielsen Book Data

~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~

yfos

yfos
"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν' ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ - Έξι χρόνια στο Παρίσι



(1918 - 1924) Αυτά ήταν τα χρόνια του Παρισιού. Έξι γεμάτα χρόνια. Το ελληνικό φοιτητικό περιοδικό “Βωμός” ήταν ένα ελληνικό αγκυροβόλιο μέσα στη φορτωμένη γαλλική κουλτούρα μέρα μου. Μια διάλεξη για τον Ζαν Μορεάς καθώς μετάφραση από Eluard και Verlaine με το ψευδώνυμο Γιώργος Σκαλιώτης.
 



Ελληνικό καφενείο - Νεαρός που αναπολεί πίνοντας τσίπουρο

Βόλτες στα μπιστρό και στις ανηφοριές της Μονμάρτρης. Τότε το αψέντι σερβίρονταν σε όλα τα καφέ. Δεν είναι παραισθησιογόνο όπως νομίζουν πολλοί. Λίγο σου ανεβάζει τη διάθεση - με μια μυρωδιά πολύ έντονη γλυκάνισου. Οι σπουδές στη νομική ανιαρές όπως και η βροχή που συνέχεια έπεφτε στο τζάμι μου. 
Βόλτες στα παλαιοπωλεία - ειδικά στα είδη κιγκαλερίας - έψαχνα από τότε για ένα ρόπτρο - κάτι σαν εκείνο που είχαμε στο σπίτι μας στη Σμύρνη, στα Βουρλά. Θα το στερέωνα στην πόρτα του φοιτητικού μου δωματίου. Θα ‘ταν ωραίο στολίδι αλλά και πρακτικό γιατί στο δωμάτιο μου στην πανσιόν, δεν είχε κουδούνι και οι γάλλοι φίλοι μου με ξεκούφαιναν με τις φωνές τους σαν μου χτυπούσαν - όπως σήμερα που ήρθε η παρέα: Allo Georges leve toi! Il y a du soleil aujourd'hui, on va se promener au bois de Luxembourg!
Μετά από χρόνια πολλά, ξανά στο Παρίσι με τη Μαρώ. Σα να μην είχε περάσει ο καιρός. Όλα ήταν όπως τα είχα αφήσει και οι Γάλλοι το ίδιο φωνακλάδες και καλοφαγάδες. Και τότε η βροχή έπεφτε στα τζάμια όπου και να βρισκόμασταν. Πλήξη να την κόβεις με το μαχαίρι.

________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειδήσεις